Thursday, September 27, 2012

Cinta Islamik

Copy dari 
Afdholul Rahman CA (Official)

Ada orang yang berselindung di sebalik cinta Islamik. Dia sangka dengan chat berjam-jam sampai ke tengah-tengah pagi buta memberi nasihat dan teguran kepada perempuan bukan mahram yang belum tentu lagi menjadi pasangannya sehingga mengorbankan waktu tidurnya akan menjadikan itu satu yang islamik. 

Kadangkala, perkara itu sehingga menyebabkan berlaku gangguan pada fokus belajar atau kerjanya. Kal
au dia seorang pelajar, prestasi belajar menjadi tidak bagus. Kalau dia seorang pekerja, prestasi kerja merosot.

Dari satu sudut, dia telah berlaku zalim pada dirinya sendiri.
Bagaimana mungkin kita membetulkan orang lain sehingga kita merosakkan diri kita sendiri?

Ada orang juga sangka, dengan komen-komen 'romantis-Islami' di ruang komen status perempuan atau lelaki yang dia suka, tetapi belum diikat dengan ikatan yang sah akan menjadikan hubungan mereka itu Islamik.

'Saya nak ke syurga bersama awak.'

'Oh, imamku. Rindu kamu.'

Jangan tertipu dengan perkataan-perkataan berbaur Islamik kalau caranya saja sudah tidak menepati apa yang Islam ajar.

Kamu belum ada ikatan yang sah dengan perempuan atau lelaki yang kamu cinta, maka bagaimana mungkin kamu boleh pergi lafazkan kalimah 'rindu'lah, 'cinta'lah sesuka hati kamu. Kamu pun belum tahu apakah dia itu akan benar-benar jadi milik kamu. Kalau suatu hari nanti, tiba-tiba tak jadi, maka nak simpan mana kata-kata romantis selama ini yang dah terkeluar dari mulut dan tulisan-tulisan kamu tu?

Mahu ke syurga bukan dibuktikan dengan lafaz kita kepadanya, tetapi ia dibuktikan dengan tindakan kita terhadapnya. Tak ada gunanya lafaz yang indah-indah, tapi buatnya macam lain.

Malam-malam berdua-duaan chatting atau bercakap dengannya tanpa pengetahuan orang tua, tidakkah itu boleh menimbulkan syahwat? Mulut mungkin mengungkapkan kata-kata manis dan nasihat berbaur agama, tetapi nafsu dan perasaan yang sedang berombak, masing-masing yang tahu.

Berhati-hatilah.

Bukan cinta Islamik jika kita sendiri sedang menggerakkan diri kita dan dia ke neraka.





And another writing from Aiman Azlan. Well said bro. Here the link Kapel Tapi Tak Kapel



My lovely kids !

Assalamualaikum everyone !

Kehidupan semasa kanak-kanak adalah yang paling best. Hidup semasa kecil tak perlu fikir kewangan, tak perlu fikir hari ni pegi kerja/kolej nak pakai baju apa, tak perlu nak risau jerawat naik, tak perlu jaga perasaan orang, tak perlu buat kerja rumah, tak perlu fikir masalahhhh. Ohhh, somehow I miss my childhood time :( Actually, I love budak-budak yang umur setahun hingga ke 3 tahun. Sebab senang nak control haha. Tapi kalau dah anak sendiri of course la since the day dia lahir hingga akhir hayatnya. Yedak ?

I miss my niece and nephew yang umur muda dulu-dulu. I mean, when she/he age about 1 years old until 3. Sangat comel, sangat baik, sangat sukaaaaa lah kat dorang! Rindu, rinduuu !

My 6 years nephew, Fieshan ! Now dah nakal gileeehhh, dan ngada-ngadaa. But I love him ! He sometimes cerdik macam orang dewasa. And sometimes am gonna miss his naughty's act. He loves to bodek-bodek we all if nak apa-apa. Cara bodek dia tu, memang mencairkan haha. Well, dia kan ada dua maksu yang berwajah serupa, so kalau maksu sorang lagi tak layan dia, dia akan pegi pd another maksu. The term is, dengan puji-pujian hahaha. (Or actually his aunty yang ajar kot ?)




His trademark for photos !

 A serious gamer and he can't live without game !

 Nakal. Super nakal !




And lil bit cute boi ! Miss you !

Now, my niece yang mulut macam cik kiah, cik bedah, cik peah. Hahahaa. Aliyaaaa ! She look boyish and mengada-ngada jugak sometimes, Haha. But normal la, kids nowadays memang banyak akal. Pengaruh TV dan cartoon. So bad. She loves to membebel kalah my mum ! We call her 'Mina talkative' and she agreed with the name. LOL

 



And lastly, my cousin's daughter. She's sooooooooooooo lovely. Yet, cute. Aqilaaaah! I dont remember her age, but stil baby. Sometimes her face ada innocent look. Sebab tu lah cute ! 

Just watch all her video. I'm sure you gonna love her haha

video video video video



 That's all my kids storyteller. LOL



And one thing, I wish my baby soon gonna look like this ! Pleaseeeeeeee god. I want this baby look exactly as mine :P



Monday, September 24, 2012

Selamat Pengantin Baru

Assalamualaikum wbt to all of you !

Actually dah lama nak post this entry tapi asyik tangguh sebab nak bagi betul-betul penelitian untuk entry kali ini. Cewah, macam buat kajian selidik kes Altantuyahhhhh pulekkk :P

This entry special untuk my bestfriend since I'm in college, so far until now, and still counting. Till Jannah, Insha-Allah. Amin. My super duper pretty, awesome, beautiful, super tenderness princess, lovely, and gorgeous . It's you, Nur Liyana Nisa bt Mat Ali. Ppl normally call her Lynn. She's married ! YAYY ! Aku rasa berbangga sebab dapat kawan dengan kau dari kau anak dara sehingga la jadi isteri orang, ahaaa, tak pasal kan. Like seriously, Lynn dah kahwin ! Happy for you my sweet darling. *Geli I noks nak nulih laguni* Hahahahaha.

My friend, Lynn, she was born in Sarawak. Her husband orang Sabah. Memang dia tak pandang orang Semenanjung ni okay! Haha.*Jk. Talking about her wedding, me and my family decided to go to her majlis di Sabah sebab masa yang tak mengizinkan untuk pergi majlis yang di Sarawak. Well, banyak sangat orang kahwin tahun ni. And well, well welllll rasa bahagia kejap dapat tengok orang kahwin. Time kat college dulu, Lynn memang seorang yang sangat-sangat ada perasaan nak berkahwin. SANGAT OKAY. LOL

Alhamdulillah , now it happened. Their majlis went well and she look so beautiful on her Nikah Day. Sangat okay. Macam Princess. Bahagia betul. 

A month before going to her reception and a wedding day of course. Bahagia.



Selingan , LOLOLOLOLOL.

Haruslah kita perempuan yang berharga ni kena memilih demi masa depan. Hehe. But, I choose iman & he must be a family man type. Dari sekolah menengah lagi memang inilah yang saya cari. Susah nak jumpa. Susah. Really. Tapi bila dah jumpa, takde jodoh pulak. Tsk tskk ;(

"(Lazimnya) perempuan-perempuan yang jahat adalah untuk lelaki-lelaki yang jahat, dan lelaki-lelaki yang jahat untuk perempuan-perempuan yang jahat dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik, dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan- perempuan yang baik. Mereka (yang baik) itu adalah bersih dari (tuduhan buruk) yang dikatakan oleh orang- orang (yang jahat) mereka (yang baik) itu akan beroleh pengampunan (dari Allah) dan pengurniaan yang mulia."   An-Nur : Ayat 24

Bukanlah bermaksud nak cakap saya seorang yang terlalu baik. Saya cuba jadi baik untuk dapat lelaki yang baik. Semua perempuan di dunia ni menginginkan benda yang sama kan ? InshaAllah. Doa baik-baik untuk diri kita ye wahai hamba Allah. Okay, stop cakap pasal myself. Now nak cita pasal wedding Puan Liyana Nisa ! Hewheww

Let the pictures tell everything :)

ON NIKAH & RECEPTION DAY GIRL SIDE IN SARAWAK

Ohmygoddd, she's so stunning in white dress !











Alhamdulillah, selamattttttttt. Tahniah Puan Liyana Nisa & Encik Mohd Ilham :)



MENYAMBUT MENANTU ALA ALA SABAH BAHH. 

Lynn cakap majlis kat Sabah 7 hari 7 malam okay. Gila sedap je aku dengar kau cakap majlis sanding macam tu. Artis betul kau kann, hahaha. Tapi tuan badan yang bersanding tu, gila tak penat bersanding 7H 7M. Family Ilham ikut adat Sabah, *tak ingat adat apa* Lagipun Ilham anak lelaki sulung, sukacita betul la mak dia kan nak menyambut menantu kesayangan pertama. Anyway, me & family sempat pegi malam yang kedua last aje. Itupun kitorang macam dah culture shock tengok majlis dorang start dari malam hingga ke esokkan harinya. Ramai gila, best gila, makanan sedap gila. Puas hati gila gila doe! Haha. Tapi seriously meriahhhhhhhhh sebab waktu malam pun ramaiii sangat tetamu dalam rumah tu, tak pernah lagi saya tengok majlis kahwin yang malam berinai dan merenjis tetamunya macam tu. So, 7H 7M orang datang seramai tu? How much they spend on the majlis eh ? Wuwuww -.- Ohh bahagianyaaaa :)





Ramai kan ? Ni baru sebahagian, belum belakang, tepi kiri dan kanan, jugak lelaki kat luar rumah. Phewww. Ni baru malam. Esok ada lagi sanding. Laaaaaaagi ramai :P

The day after ....





My beautiful friend . Princess of the day :)

Her Sultan. Oh Ilham , perlu ke keris besar camtu ? I cannot brain this. Ahaha :P








 Ini Jijah, gerek kan ?

 Ini Ecahh, lahaii chun melecung kann ?

 O, eh ini lauk. Bapak sedap ! :P


 Dannnn, ini KAMI *NO COMMENT* :P 






Me engaged already *Eyebrow* oh lelaki lain, ke tepi ke tepi, saya tunang ngan Orlando Bloom bakal madu Miranda Kerr ! 
*Masih lagi tak sedar diri. Lumrah alam. Sekian :P


Kawan-kawan yang cantik kurniaan Allah SWT. Semua status mereka tak diketahui. Harap maklong :D


If im not mistaken, this pelamin adat Bajau kot , sorry le kalau salah 





I can imagine how pretty we are on the pelamin soon ! Wohooo ! :P 
*Sila sedar diri Ema, anda seolah-olah meminta ayat nak kena cekak cekik* 

Lynn's beautiful mom with my superbeautiful mom :)



We are Kipsasian ! Hehehh :D

My special gift for her, soryy la tak meriah, ! sbb naik flight en, mampu pulak aku nak bawak set lampu kristal or tv plasma yg kau request tu masuk flight kan, haha. But like i told the rest, my presence is the superduper best best gift I gave you. Kays ?








To Liyana Nisa, again. CONGRATS! Congratulation on your wedding. Dan tahniah juga sebab bakal bergelar ummi. Soon. Can't wait !